Składniki:

mięso mielone indycze: 50 dag
papryka czerwona: pół sztuki
papryka żółta: pół sztuki
papryka zielona: pół sztuki
cebula: 2 główki
pieczarki: 30 dag
fasola czerwona: 1 puszka
fasola biała: 1 puszka
koncentrat pomidorowy: 1 słoiczek
Przyprawy: vegeta
pieprz czarny mielony
czosnek: 2-3 ząbki
chilli w proszku
tłuszcz do smażenia

Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Na patelni roztapiamy margarynę, wrzucamy mięso i podsmażamy. Doprawiamy vegetą, pieprzem i czosnkiem. Dodajemy pokrojone w drobne kawałki pieczarki i wszystko razem podsmażamy. Po około 5 minutach dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i papryki pokrojone w cieniutkie paseczki. Przyprawiamy na ostro chilli i dusimy na wolnym ogniu do miękkości - ok. 20 minut. Gdy składniki zmiękną dodajemy fasole z puszek i przecier pomidorowy. Dusimy wszystko razem ok. 5-10 minut i odstawiamy. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub z pieczywem. Można posypać startym żółtym serem.
Wszystkie przepisy