Składniki:
orzechy włoskie: 32 dag
cukier puder: 30 dag
bułka tarta: 4 dag
jajka: 2 szt.
cytryna: 1 szt.
orzechy laskowe: 20 dag
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Orzechy włoskie zmielić w młynku lub za pomocą blendera na drobne wiórki. Dodać cukier puder, bułkę tartą i wymieszać dokładnie suche składniki. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, osuszyć i skórkę zetrzeć na tarce. Dodać do mieszaniny suchych składników. Jajka umyć , rozbić i dodać do suchych składników. Wszystko wymieszać dokładnie, aby uzyskać jednolitą, nieco kleistą masę. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać po trzy, tak by utworzyły kwiatek z trzema płatkami. Orzechy laskowe sparzyć, obrać z ciemnej skórki i wkładać w środek kwiatka, tak, by połączyć wszystkie trzy płatki. Orzechy można posmarować roztrzepanym białkiem jaja, aby mocniej się kleiły. Kwiatki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zamiast kwiatków można spłaszczyć także każdą kuleczkę i otrzymać tradycyjne, okrągłe ciasteczka. Piec do zrumienienia w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu pozostawić przez chwilę na blaszce, aby ostygły.
Wszystkie przepisy