Składniki:
30 dag mąki ziemniaczanej
50 dag maki pszennej
30 dag masła albo margaryny
20 dag cukru pudru
5 żółtek
łyżka śmietany(18 lub 30%)
mak
kakao
olejki zapachowe
alkohol
biała i ciemna polewa
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Mąkę posiekać z masłem lub margaryną i cukrem pudrem. Dodać żółtka, śmietanę i jak najszybciej zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na kilka części. Do jednej dodać parę kropli olejku waniliowego albo migdałowego, do drugiej dodać łyżkę maku i olejek rumowy lub waniliowy, do trzeciej wsypać łyżkę kakao. Dobrze wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremką wycinać dowolne świąteczne kształty. Można wycinać kółka szklanką, a na środku wykrawać dziurki. Nakładać krążek z dziurką na pełne kółeczko, a wgłębienie wypełniać marmoladą lub powidłami. Można też spróbować wywałkować niewielkie prostokąty, wzdłuż dłuższego końca nakładać marmoladę, sklejać brzegi i toczyć rurki. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 10-15 minut do lekkiego zrumienienia. Dekorować pokrojonymi bakaliami, posiekanymi orzechami, płatkami migdałowymi, rozpuszczoną czekoladą i kolorową posypką.
Wszystkie przepisy