Składniki:
Ciasto: masło: 10 dag
mąka: 30 dag
cukier: 15 dag
jajka: 2sztk.
miód: 3 łyżki
proszek do pieczenia: 1 płaska łyżeczka
soda oczyszczona: 1/2 płaskiej łyżeczki
aromat waniliowy. Masa: zmielony mak: 1,5 szklnki
dżem morelowy lub brzoskwiniowy: 15 dag
cukier: 15 dag
rodzynki: 15 dag
masło: 5 dag
woda: 1/4 szkalnki
rum
białko z jednego jaja
sok z cytryny lub/ i pomarańczy
cynamon
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Masa makowa: Zagotuj wodę z rumem, następnie wsypujemy mak.Kolejno dodajemy cukier, białko, wanilię, sok, rodzynki, cynamon, dżem, masło. Masę podgrzewamy aż będzie jednolita i nieco zgęstnieje. Ciasto: Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i sodą czyszczoną dodajemy masło utarte z cukrem i miodem. Dodajemy jajka oraz aromat waniliowy. Wyrabiamy ciasto i wkładamy na 3 - 4 godziny do lodówki. Potem rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm, wuycinamu kółka lub kroimy ciasto w kwadraty. Na środek nakładamy masę makową. Zaginamy brzegi ciasta do góry tak aby nie całkiem zkryć masę makową. Ciastka piecze się w temperaturze 180" C przez około 20 min.
Wszystkie przepisy