Składniki:
makaron cannelloni: 1 opakowanie
margaryna: 1 kostka
żółty ser: 40 dag
olej
farsz:
mielone mięso wieprzowe: 50 dag
cebula dymka: 5 sztuk
czosnek 3 ząbki
krojone pomidory: 1 puszka
przyprawy: imbir
bazylia
curry
sól
pieprz
słodka mielona papryka
sos:
majonez: 3 łyżki
śmietana: 3 łyżki
czosnek: 3 ząbki
przyprawy: sól
pieprz
oregano
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Cebulki dymki umyć i drobno pokroić. Usmażyć na małym ogniu, dodając łyżeczkę imbiru. Gdy cebulka się zrumieni, dodać połowę zielonej części dymek. Reszta zostanie wykorzystana do sosu. Następnie dodać mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić 2 łyżeczkami curry, 3 łyżeczkami bazylii, 2 łyżeczkami słodkiej mielonej papryki oraz solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać i smażyć, rozdrabniając mięso. Pod koniec smażenia dodać 3/4 pomidorów. Wymieszać i smażyć 15 minut, wystudzić. Pozostałą część pomidorów zagotować z resztą zielonej cebulki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wystudzić. Makaron cannelloni nadziewać zimnym farszem i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną. Polać sosem pomidorowy i posypać startym żółtym serem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza. Zapiekać około 35 minut, aż makaron będzie miękki. Majonez wymieszać ze śmietaną. Do sosu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszać dokładnie.
Wszystkie przepisy