Składniki:
1 kg mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka otręb pszennych
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka soli
3 łyżki słonecznika
2 łyżki sezamu
10 dag drożdży
1 litr wody
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

1. Drożdże rozpuścić w 0,5 litra ciepłej wody. 2. Wszystkie składniki wsypać do miski. Wlać drożdże i resztę wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. 3. Jak wyrośnie ponownie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej foremki. Rozprowadzić i wygładzić łyżką moczoną w wodzie. Można posypać kminkiem lub słonecznikiem. 4. Zaczekać aż wyrośnie. Piec godzinę w 200 C.
Wszystkie przepisy