Składniki:
masło: 15 dag
mąka pszenna: 2 szklanki
oliwa: 5 łyżek
jajko: 2 sztuki
jogurt grecki: 2 łyżki
proszek do pieczenia: 1 łyżka
ser feta: 1 kostka
przyprawy: sól
pestki słonecznika i dyni
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Śniadania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Jajka, masło i jogurt wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z solą oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jedno jajko, miękkie masło, oliwę, jogurt grecki i wyrobić ciasto na bułeczki. Włożyć na pół godziny do zamrażalnika. Ser feta rozgnieść. Ciasto na bułeczki podzielić na 10 równych części. Każdą część rozpłaszczyć i nałożyć na nią łyżeczkę rozgniecionej fety. Formować okrągłe bułki. Rozbić drugie jajko i oddzielić białko od żółtka. Żółtko rozbełtać i smarować nim wierzchy bułeczek. Posypać pestkami dyni i słonecznika, ziarna lekko docisnąć. Piec około trzydziestu minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Bułeczki najlepiej smakują ciepłe, prosto z piekarnika. Zamiast ziaren słonecznika i dyni górę bułeczek można posypać sezamem, makiem lub innymi ziarnami według upodobania.
Wszystkie przepisy