Składniki:

0,5l wody
500 g jabłek
20-25 mg łyżek cukru
0,5l mleka
20 mg mąki
40 mg rodzynków
125 ml białego wytrawnego wina
cynamon i sok cytrynowy do smaku.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki, zalać wrzącą wodą, dodać cukier i sproszkowany cynamon, ugotować. Mleko wymieszać z mąką, wlać do jabłek, zagotować, dodać opłukane rodzynki, wystudzić, połączyć z winem, doprawić do smaku. Chłodnik wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z biszkoptami lub krakersami.
Wszystkie przepisy