Składniki:
Bułeczki:
mąka pszenna: 1 i 1/4 kg
drożdże: 10 dag
mleko: 500 ml
sól: 1 łyżeczka
margaryna: 25 dag
jajka: 4 sztuki
cukier: 20 dag


Nadzienie:
mleko: 250 ml
budyń waniliowy: 1 opak.
cukier: 5 dag
masło: 2 dag
twaróg: 25 dag
rodzynki: 8 dag,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Śniadania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki letniego mleka i łyżeczką cukru. Mąkę przesiać przez sito do miski, zrobić w niej dołek i wlać zaczyn z drożdży. Zasypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrósł. Po wyrośnięciu dodać resztę cukru i mleka, sól, margarynę i jajka. Ciasto wyrabiać, aż zaczną się w nim pojawiać pęcherzyki powietrza. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie do bułeczek. Twaróg zmielić w maszynce. Niecałą szklankę mleka zagotować, w pozostałej części rozmieszać budyń i wlać go do gotującego się mleka. Zdjąć z ognia, gdy powstanie gęsty budyń. Do masy dodać masło, cukier, zmielony ser i rodzynki. Całość mieszać aż do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm, a następnie posmarować nadzieniem serowym. Zwinąć od strony dłuższej krawędzi i pokroić na plastry 1,5 cm. Przygotowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczyć i odstawić na niecałe pół godziny. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Wszystkie przepisy