Składniki:
1,5 l zsiadłego mleka (ewnetualnie jogurtu i kefiru w proporcji 1:1)
6-8 orzechów włoskich
2 łyżki oliwy
3 małe świeże ogórki
2 ząbki czosnku
1 szklanka śmietanki
400 g szynki
koperek
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

W upalne dni szukamy ochłody. Słynny chłodnik odstrasza niestety częśc smakoszy, która nie przepada za burakami. Z pomocą przychodzi chłodnik bułgarski: Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy miąższ z pestkami i kroimy w cienkie półplasterki. Ucieramy czosnek z solą, dodajemy oliwę i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy odrobinę przegotowanej wody i trzepaczką mieszamy całość. Dodajemy ogórki, zsiadłe mleko lub jogurt i kefir (ewentualnie także śmietankę aby chłodnik był bardziej słodki) oraz sparzone, obrane ze skórek i posiekane orzechy. Mieszając dodajemykoperek i doprawiamy odrobiną pieprzu. Wstawiamy do lodówki. Całość musi sie parę godzin “przegryźć”.
Wszystkie przepisy