Składniki:
Składniki na 4 porcje: 2-3 buraki z liśćmi
2 kwaszone ogórki
1 ogórek świeży
3 jajka na twardo
1/2 l zsiadłego mleka
szklanka śmietany 12%
szczypior
natka
koper
2 zabki czosnku
sól
pieprz
szklanka soku z kwaszonych ogórków lub cytryna
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

1. Umyte buraki ugotuj z liśćmi. Ogórki pokrój na ćwierćplasterki, włóż do wazy, posól, popierz, dodaj pokrojone w ósemi jajka. Koper i szczypior, natkę - posiekaj. 2. Ugotowane buraki schłodź, obierz, pokrój w słupki. Potnij liście. Zmieszaj zsiadłe mleko ze śmietaną., dodaj drobniutko posiekane dwa ząbki czosnku. Mieszając, dodaj sok z kiszonych ogórków lub cytryny. 3. Wlej do wazy z jajkami i ogórkami. Podaj posypane zieleniną.
Wszystkie przepisy