Składniki:
drożdże:4dkg,mleko:300ml,maslo:12dkg,mąka:50dkg,cukier:5dkg,jajka:2szt.,odrobina soli,żóltko do posmarowania
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości cieplego mleka,lyżeczką cukru i dwoma lyżkami mąki.Pozostawić do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu dodać resztę cukru,mleka,mąki ,jajka ,odrobinę soli i rozpuszczone maslo.Zagnieść i pozostawić do wyrosnięcia.Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść i ponownie odstawić.Ciasto podzielić na trzy części i zapleść warkocza,wlożyć na blaszkę wylożoną papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia.Posmarować rozmąconym żóltkiem z odrobiną wody i upiec.ok.35min.Wyśmienita z marmoladą serkiem a także samym maslem.Smacznego.
Wszystkie przepisy