Składniki:
żółty ser: 15 dag
przecier pomidorowy: 100ml
drożdże: 5 dag
jajko: 1 sztuka
mąka: 50 dag
sól: 1 łyżeczka
cukier: 1 łyżeczka
masło: 4 dag
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Śniadania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Żółty ser zetrzeć na tarce. Przecier pomidorowy wymieszać z 150 ml ciepłej wody i 10 dag startego sera. Dodać drożdże, cukier, sól i masło. Wymieszać dokładnie, a następnie wsypać mąkę i wyrobić całość na elastyczną masę. Odstawić na pół godziny, aż ciasto nieco wyrośnie. Przygotowane ciasto włożyć do keksówki i posmarować roztrzepanym jajkiem. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto posypać pozostałą częścią startego sera i piec czterdzieści minut. Wszyscy wielbiciele mocno pomidorowego smaku mogą zamiast przecieru pomidorowego dodać 15 dag suszonych pomidorów w oleju. Należy je drobno pokroić przed dodaniem do chleba. Zapewnią one niezapomniany smak. Wersja z przecierem pomidorowym jest mniej czasochłonna i tańsza, jednak lepszy smak gwarantuje dodatek suszonych pomidorów.
Wszystkie przepisy