Składniki:
botwinka(liście
buraczki): 1 kg
ogórek zielony: 1
koperek: 1 pęczek
maślanka lub kefir: 1 litr
koncentrat na barszcz: 3 łyżki
masło:2 łyżki
sól
pieprz
sok z cytryny
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 4 osób
Czas: -
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Botwinkę oczyścić: buraczki obrać pokroić na plasterki, liście i łodygi bardzo drobno pokroić; razem umyć. W garnku roztopić masło, wrzucić osuszoną botwinkę, dusić 5 min. pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Dolać dwie szklanki wody, gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ostudzić. Do schłodzonego wywaru zetrzeć obranego zielonego ogórka, wlać sok z jednej cytryny, dodać maślankę, koncentrat, i posiekany drobno koperek. Ochłodzić w lodówce. Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami. Smacznego
Wszystkie przepisy