Składniki:
0,5 l jogurtu naturalnego
0,5 l maślanki
2 ugotowane jajka
3 ugotowana buraki (mogą być z barszczu)
1 ogórek zielony
100 g wędzonego łososia lub ugotowanej ryby

1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
po 2 łyżki koperku i szczypiorku
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Buraki, ogórek, jajka zetrzeć na tarce. Połączyć z jogurtem i maślanką, dodać roztarty czosnek, posiekaną natkę, szczypiorek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Odstawić na parę godzin, aby się „przegryzł”, doprawić ponownie. Podając dodać na górę paski łososia lub kawałki ugotowanej ryby, przybrać jajkiem, cytryną i koperkiem.
Wszystkie przepisy