Składniki:
2 pęczki szczawiu
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek kopru
1,5 litr mleka zsiadłego
1 duża śmietana 9% lub 1 duzy jogrut naturalny
6 ugotowanych jaj na twardo
sol
pieprz.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Szczaw umyć pokroic dośc drobno wrzucic do garnka i zalać wodą tylke żeby zakryło szcaw. gotować z 20 minut i ostudzić nie wylewać wody. Koper i szcypior posiekac wrzucic do wody ze szczawiem nastepnie wlac zsiadłe mleko i smietane/jogurt. Ugotowane jaja pokroić (dowolnej wielkości) i wrzucic do zupy dodawac soli i pieprzu do smaku trzymac w lodówce jesć na zimno najlepiej smakuje z ugotowanymi młodymi ziemniakami z koperkiem na osobnym talerzyku.
Wszystkie przepisy