Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 10 dag
woda przegotowana letnia 1 litr
cukier 1 łyżka
otręby pszenne lub/i żytnie 2 szklanki
siemię lniane 0,5 szklanki
pestki słonecznika 0.5 szklanki
pestki dyni 0,5 szklanki
sól 1 łyżeczka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Z drożdży, wody i cukru sporządzić rozczyn. Odstawić na 10 minut. W tym czasie połączyć w misce resztę składników, dobrze wymieszać i dodać do nich rozczyn. Wszystko jeszcze raz wymieszać i gotowe! Chlebuś przełożyć do brytfanek i piec w temp. 180 stopni C przez 1 godzinę. Podane składniki wystarczą na 1 dużą oraz 1 małą formę keksową.
Wszystkie przepisy