Składniki:
puszka kukurydzy
250 gram filetu z kurczaka
seler naciowy
cebula
czerwona papryka
ząbek czosnku
łyżka oliwy
szklanka mleka
pół szklanki makaronu drobnego
kostka rosołowa
sól
pieprz
curry
liście laurowe
ziele angielskie
natka pietruszki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Warzywa należy dokładnie umyć. Czosnek i paprykę drobno pokroić bądź przetrzeć przez tarkę o dużych oczkach. Seler i cebulę pokroić w kostkę. Na wcześniej rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek. Wrzucić do niej pokrojone warzywa, dodać kukurydzę, curry, liście laurowe i rozdrobnioną kostkę rosołową. Następnie zawartość patelni przełożyć do garnka, dolać kilka szklanek wody i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie filety z kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić w cienkie i długie paski. Kiedy zupa w garnku zacznie się gotować wrzucić do niej mięso. Wszystko jeszcze raz doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykrywką ok. 30 minut. Ok. 10 minut przed końcem gotowania dodać makaron. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Po przelaniu zupy do talerzy dla ozdoby posypać ją posiekaną natką pietruszki. Danie należy podawać wyłącznie na gorąco.
Wszystkie przepisy