Składniki:
1 duży seler
1 ziemniak
2 serki topione ziołowe Hochland te długie
szklanka śmietanki kremówki
pół szklanki śmietany kwaśnej
kostka bulionowa
pęczek natki pietruszki
gałka muszkatołowa
pieprz
vegeta. 4 kromki chleba tostowego.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Seler kroimy w kostkę, tak samo jak i ziemniaki. Dodajemy 2szklankiwody i wrzucamy do wrzącej seler gotujemy aż zmięknie i dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gdy zmięknie ziemniak to zdejmujemy z ognia i miksujemy po przestudzeniu. Wstawiamy z powrotem na ogień. Bierzemy odlewamy troszkę jakieś pół szklanki. I mieszamy najpierw z serkami aż się rozpuszczą. Później dodajemy wszystkie śmietany. Zupę zdejmujemy z ognia. I wlewamy powoli zmieszaną masę z serkami i śmietaną. Wstawiamy z powrotem na ogień. Dodajemy pietruszkę zostawiamy troszkę do przybrania. Chleb tostowy kroimy w kostkę wrzucamy na patelnie rumienimy., I stosujemy jako dodatek do zupy. Potrawę podajemy w bulionówkach. Z dodatkiem chleba tostowego i ozdobione natką pietruszki.
Wszystkie przepisy