Składniki:
1 średnia karkówka
3 suszone grzyby
2 marchewki

1 pietruszka

2 cebule
1 szklanka fasoli
2 ziemniaki
1 jajko
pół szklanki mąki
sól
pieprz
majeranek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Fasolę należy namoczyć już w dniu poprzedzającym gotowanie zupy. Karkówkę zalać dwoma litrami wody, dodać do niej suszone grzyby i namoczoną fasolę. Wszystkie składniki postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie dokładnie umyć warzywa. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule drobno posiekać, ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z karkówką, kiedy ta będzie już na wpół miękka. Nie przerywać gotowania. Z jajka i mąki należy zagnieść ciasto. Musi być ono bardzo twarde, ponieważ później trzeba zetrzeć je na tarce i dodać do zupy na kilka minut przed końcem gotowania. Kiedy mięso będzie już bardzo miękkie należy je wyjąć, oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Aby mięso miało bardziej intensywny smak, gotowe danie należy odstawić na ok.15 minut.
Wszystkie przepisy