Składniki:
botwinka: 2 pęczki
buraczki młode: 3
marchew młoda: 2

pietruszka: 1
bulion rosołowy: 100 mililitrów
śmietana (18%): 100 mililitrów
ricotta: 10 dag
mąka pszenna: 1 łyżka
liść laurowy: 2
ziele angielskie: 5 ziaren
ocet winny biały: 2 łyżki
koperek: 1 pęczek
sól pieprz: do smaku
cytryna: 1
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Buraczki myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wkładamy starte buraczki do garnka i zalewamy je wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut. Po ugotowaniu z buraczków odsączamy wodę. Jednak jej nie wylewamy, gdyż będzie nam potrzebna później. Marchewki i pietruszki także myjemy i obieramy. Warzywa kroimy na paseczki lub w kostkę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Wrzucamy wszystko do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 minut. W międzyczasie myjemy i kroimy drobno botwinkę. Po 10 minutach gotowania się warzyw, dodajemy botwinkę do garnka i dolewamy odsączoną z buraczków wodę oraz bulion. Wszystko gotujemy kilka minut. Następnie wsypujemy mąkę do pół litra zimnej wody, dodajemy śmietanę i ricottę i wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy mąka się dokładnie rozprowadzi i nie będzie tworzyła grudek, wlewamy uzyskaną masę do gotujących się warzyw. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z cytryny wyciskamy sok i również wlewamy go warzyw. Dodajemy ocet winny. Na koniec gotową zupę posypujemy koperkiem.
Wszystkie przepisy