Składniki:
2 szklanki gotowego zakiszonego żuru
30 dag białej kiełbasy
10 dag wędzonego boczku
2 jajka na twardo
1 cebula
2 suszone grzyby
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki śmietany 36 %
1 łyżeczka wegety lub jarzynki
1 liści laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Cebulę i czosnek obierz, pokrój na ćwiartki. Grzyby umyj i namocz w 1/2 szklance wody. Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach. Boczek pokrój w kostkę. Zagotuj 3 szklanki wody, dodaj grzyby , cebulę i czosnek, lekko posól. Włóż kiełbasę i połowę boczku, gotuj na małym ogniu 30-40 minut - do miękkości. Po 20 minutach gotowania dodaj żur , wegetę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Wszystkie przepisy