Składniki:
70 dag białej kiełbasy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniu szynki
1 korzeń chrzanu
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
sok z 1 cytryny
1 szklanka kwaśnej śmietany 18 %%
5 jajej na twardo
1 liść laurowy
po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
sól
mielony pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Do garnka wlej 2,5 litra wody, włóż liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i obraną cebulę. Zagotuj. Dodaj kiełbasę, i gotuj godzinę na małym ogniu. Wyjmij kiełbasę z wywaru. Chrzan zetrzyj na tarce do jarzyn, dodaj do wrzącego wywaru, gotuj 5-10 minut , zupę przecedź. Mąkę rozmieszaj z 2 łyżkami zimnej wody, wlej do wody i zagotuj. Po zdjęciu z ognia dopraw sokiem z cytryny , wlej śmietanę i zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Posyp jajkiem, podawaj z białą kiełbasą pokrojoną w plasterki, półplasterki lub paseczki.
Wszystkie przepisy