Składniki:
2 suszone grzybki
2 l bulionu warzywnego
2-3 cebule
20 dag bekonu lub wędzonki
1/2 l zakwasu
2 ząbki czosnku
łyżka chrzanu
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki oleju
Majeranek
30 dag białej parzonej kiełbasy
4 żółtka ugotowane na twardo
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Robimy zakwas szklankę mąki żytniej zalać taką ilością gorącej wody, aby powstało luźne ciasto (ok. 1 i 1/2 szklanki). Ostudzić. Dolać 2 szklanki letniej wody, włożyć skórkę razowego chleba (można także dodać 2 ząbki czosnku), zamieszać. Zakwas przelać do szklanego słoja, przykryć gazą, obwiązać, odstawić na 2-3 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Grzybki namoczyć. Bekon pokroić. Cebule posiekać. Olej rozgrzać w rondlu, przesmażyć bekon i cebulę. Wlać bulion i zakwas, dodać grzyby i ziele angielskie, gotować 20 minut. Czosnek posiekać, utrzeć z odrobiną soli. Kiełbasę pokroić w plasterki. Czosnek dodać do zupy, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Włożyć kiełbasę, podgrzać. Zupę wlać na talerze, posypać pokruszonymi żółtkami
Wszystkie przepisy