Składniki:
1 1/2 szklanki ukiszonego żuru
3-4 małe ziemniaki
15 dag chudego boczku
20 dag wędliny (biała kiełbasa
wędzonka)
1 cebula
2 ząbki czosnku
3-4 jajka
7 ziaren pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 goździk
1 łyżeczka szczypiorku
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Boczek pokroić w paski. Cebulę obrać, przekroić na pół. Obrany czosnek, boczek i cebulę zalać 3 szklankami wrzątku, dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy oraz goździk. Gotować ok. 15 minut. Usunąć przyprawy, wlać przecedzony żur, przyprawić solą oraz pieprzem i gotować 5 minut. Ugotowane na twardo jajka pokroić na ćwiartki. Na talerz nałożyć pokrojone ugotowane ziemniaki, jajka, paski boczku, szynki, zalać żurkiem i posypać szczypiorkiem. Żurek można też podawać z pieczywem (wersja bez ziemniaków). Smacznego!
Wszystkie przepisy