Składniki:

2 kg pomidorów polnych
Na bulion:

włoszczyzna (3 marchewki
3 pietruszki
seler
por
wszystkie zielone części)
kalarepka (to ten portugalski akcent)
listek laurowy
ziele angielskie
1 stek lub inne mieso
pół cebuli
pieprz kolorowy w kulkach
sól
Dodatki:

imbir
bazylia- najlepiej świeża
pieprz ziołowy
pół szklanki ryżu
gałka muszkatołowa
Ewentualnie:
łyżka maki
pół szklanki jogurtu
zgnieciony ząbek czosnku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Bulion: Gotujemy ok. 2 litrów wody. Wrzucamy do wrzątku wszystkie składniki bulionu w dowolnej formie- ja kroje w 2 cm plasterki. Cała zieleninę poza natka z jednej pietruszki związujemy i wrzucamy także. Używamy sporo ziela i listków, kulek pieprzu. Całość gotujemy około godziny- tak, aby otrzymać nasycony w smaku rosołek. Warzywa wyjmujemy – można je potem wykorzystać- zmiksowane do zrobienia np. sosu warzywnego. Pulpa: Pomidory zalewamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Blendujemy lub rozgotowywujemy i miksujemy. Dodajemy 2 gałązki świeżej bazylii i pół łyski imbiru oraz gałkę. Do garnka z bulionem dodajemy pół szklanki przepłukanego ryżu oraz pulpę. Dopieszczamy: Gotujemy tak długo- aż ryż nie zmięknie. Doprawiamy pieprzem ziołowymi dosypujemy imbiru na tyle by jego aromat stał się wyraźny. Mi imbiru na cała zupę wyszło koło 3/4 łyżeczki. Mieszamy jogurt z mąką, dodajemy do niego trochę gorącej zupy i całość wraca do garnka. Można dodać jeszcze trochę bazylii i zgnieciony ząbek czosnku. Na talerzu posypujemy pietruszka i bazylia- jak widać na obrazku
Wszystkie przepisy