Składniki:
Porcja dla 4 osób. Czas przygotowania 1,5 godziny:
750 g żeberek wieprzowych

olej do smażenia
Marynata:
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki w proszku
2 ząbki czosnku

3 łyżki miodu

2 łyżki wódki

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki octu winnego

1 łyżeczka tabasco

1 łyżka mąki ziemniaczanej
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje:
Czas: do 20 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

[list] [*] Ostrym nożem przeciąć wiązania miedzy kręgami i oddzielić jedno żeberko od drugiego. Porąbać tasakiem na kawałki długości 6-8 cm. [*] Przygotować marynatę: imbir i czosnek obrać, posiekać, połączyć z sosem sojowym, mąka kartoflana, wódka, octem, tabasco i miodem, starannie wymieszać. [*] Polową marynaty zalać żeberka, przykryć, odstawić na 45 min. [*] Zamarynowane żeberka smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony 5 min [*] Podsmażone żeberka ułożyć na grillu. Piec, póki nie zbrązowieją. W trakcie pieczenia odwracać i smarować pędzelkiem reszta marynaty. Można również żeberka ułożyć w jednej warstwie w nagrzanym do temp. 220C piekarniku, piec 10-15 min. W połowie pieczenia posmarować marynata. Podawać na gorąco. [/list]
Wszystkie przepisy