Składniki:
skrzydełka z kurczaka: 4
szpinak: 2 szklanki
masło: 2 łyżki
marchewki: 2
ziemniaki: 8
śmietana: mały kubeczek
kostka rosołowa
przyprawa do zup
sól
pieprz
majeranek
ziele angielskie
grzanki lub groszek ptysiowy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Liście szpinaku kroimy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy masło i kładziemy na nią pokrojony szpinak doprawiony solą. Smażymy go ostrożnie, aby nie nabrał brązowego koloru. Skrzydełka myjemy i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy przyprawy: kostkę rosołową, przyprawę do zup, pieprz, majeranek i ziele angielskie. Kiedy skrzydełka będą się gotować kroimy w kostkę ziemniaki i marchewkę. Gdy mięso będzie półmiękkie dodajemy do garnka warzywa. Po ok. 15 minutach wrzucamy tam smażony szpinak. Do całości wlewamy śmietanę i przyprawiamy wedle uznania. Zupa powinna gotować się jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie jest gotowa do podania. Można dodać grzanki lub groszek ptysiowy. Zupa szpinakowa jest nie tylko pyszna, ale również bogata w wiele cennych dla zdrowia pierwiastków – głównie dzięki zawartemu w niej szpinakowi. Posiada wiele soli mineralnych (głównie magnez i fosfor) i witamin (głównie A, E i C) oraz białek.
Wszystkie przepisy