Składniki:
ZAKWAS: 6 czubatych łyżek żarnówki żytniej (mąki żytniej grubo mielonej na żur)
4 duże ząbki czosnku
6 kubków przegotowanej ciepłej
ale niegorącej wody. ŻUR: wymieniony wcześniej zakwas
woda
bulion (może być z kostek)
1 kg kiełbasy śląskiej
0.3 kg kiełbasy jałowcowej (koniecznie!)
0.3 kg boczku wędzonego
jajka na twardo - wg upodobań
pieprz czarny mielony
sól
liść laurowy
ziele angielskie
jałowiec
vegeta lub jarzynka
śmietana UHT
ewentualnie ziemniaki
jeśli ma być jednogarnkówka (uwaga! Ziemniaki gotuje się osobno i dodaje na końcu - w przeciwnym razie twardnieją i są niesmaczne)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

ZAKWAS: do garnka glinianego lub szklanego dajemy mąkę żytnią, przeciśnięty czosnek i zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą. Mieszamy i zostawiamy na ok. 4-5 dni w ciepłym i nie nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie zakwas będzie miał charakterystyczny kwaśny zapach (nie należy się przejmować - w trakcie gotowania znika...). Zakwas można przelać do słoików lub butelek i przechowywać nawet miesiąc. ŻUR: Do dużego garnka wlać zakwas (uwaga! w podanych proporcjach na zakwas starcza na ok. 10-12 osób) lub część (zależy jak kwaśny), dodać wodę lub bulion, tak aby był odpowiednio kwaśny (wg smaku); zagotować. Po zagotowaniu dodać kostki bulionowe (jeśli dodawaliśmy wodę), listki, ziele, jałowiec, pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Gotować aż zupa przejdzie intensywnym aromatem wędliny i ziół. Dodać vegetę do smaku i pozostałe przyprawy do smaku. Pogotować chwilę i wyłączyć. Na końcu dodać śmietankę, jajka i ugotowane ziemniaki. Zamieszać. Podawać gorące! UWAGA! Żur najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu (o ile dotrwa w postaci nie zjedzonej Każdy, kto kiedykolwiek spróbował tego żuru zakochał się w nim bezgranicznie. Warto spróbować go zrobić, choć jest pracochłonny. Ale ten SMAK..... wynagradza wszelkie wysiłki. Smacznego!!!!
Wszystkie przepisy