Składniki:
4 Jajka
2 duże pomidory
2 duże łyżki sklarowanego masła
szczypta soli
szczypta cukru
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

W tej potrawie najważniejsza jest kolejność.Jak to mówią najprostsze jest najtrudniejsze!Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy na nim pomidory ze szczyptą soli.Aby wydobyć pełnię smaku z pomidorów posypujemy je odrobiną cukru.Ważne jest odparowanie soku z pomidorów, aby zamiast jajecznicy nie wyszła nam zupa! W między czasie wybijamy do miski jajka i lekko roztrzepujemy widelcem.Gdy pomidory zgęstnieją dodajemy jajka i smażymy według uznania.Ja preferuję dobrze wysmażoną.Wybornie smakuje z angielką i masełkiem!
Wszystkie przepisy