Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
2 cebule
5 dag suszonych grzybów
2 łyżki mąki
olej
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć żeberka z każdej strony około piętnastu minut. Następnie podlać szklanką wody i przykryć garnek pokrywką, aby mięso się poddusiło. Cebule obrać i pokroić na drobną kosteczkę. Dodać do mięsa. Suszone grzyby przepłukać wodą i dodać do żeberek. Podlać kolejną szklanką wody. Całość dusić półtorej godziny, mieszając od czasu do czasu i dolewając wody w razie potrzeby. Po tym czasie żeberka wyjąć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, aby pozostały ciepłe. Sos grzybowy, w którym dusiły się żeberka przecedzić przez sitko, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie zagęścić mąką. Żeberka zalać sosem grzybowym i podawać z młodymi ugotowanymi ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. Aby uzyskać bardziej aromatyczny sos grzybowy można zmielić w młynku suszone grzyby i dodać do przygotowanego sosu. Smak będzie bardziej wyrazisty, a jednocześnie w sosie nie będzie kawałków grzybów.
Wszystkie przepisy