Składniki:
wątróbka wieprzowa: 30 dag
marchewki: 2
pietruszki: 2
cebula: 2
jajko: 1
oliwa z oliwek: 2 łyżki
kostka rosołowa: 1
sól i pieprz: do smaku
grzanki lub groszek ptysiowy: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 3 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody. Wrzucamy do niej pietruszkę oraz marchewkę i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy wywar zacznie się dodajemy do niego kostkę rosołową i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Gotujemy ok. 15 minut. W międzyczasie wątróbkę kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej mięso z pokrojoną w kostki cebulą. Kiedy wątróbka będzie na wpół miękka, wlewamy szklankę gotowego wywaru. Zawartość patelni dusimy ok. 5 minut. Po upływie tego czasu wszystko przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem. Następnie uzyskaną masę łączymy w wywarem warzywnym, przyprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy. Z jajka oddzielamy żółtko i zaciągamy nim gotową zupę. Wlewamy napar do miseczek i wsypujemy do każdej grzanki bądź groszek ptysiowy. Możemy także ozdobić je zieleniną.
Wszystkie przepisy