Składniki:
młoda marchewka:0,5 kg
ziemniaki: 0,5 kg
cebula: 1 sztuka
bulion warzywny instant: 1 litr
pomarańcze: 2 duże sztuki
sól
pieprz
chili
natka pietruszki: do smaku wedle gustu
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Marchewkę oskrobać, umyć i pokroić w talarki. Obrać ziemniaki i cebulę i pokroić w kosteczkę. Zagotować bulion. Włożyć marchewkę, ziemniaki i cebulę. Przykryć i na średnim ogniu gotować około 7-10 minut. Wyjąć 2 łyżki cedzakowe warzyw, a resztę gotować jeszcze 5 minut. W tym czasie wycisnąć sok z pomarańczy i wlać go do zupy. Całość zmiksować na krem. Zupę przyprawić do smaku solą i chili (z rozwagą!). Odłożone jarzyny ponownie włożyć do zupy i w niej podgrzać. Natkę opłukać. Kilka gałązek odłożyć do dekoracji, od reszty oderwać listki i posiekać. Zupę przelać do wazy. Posypać natką i udekorować odłożonymi gałązkami. Smacznych wrażeń!
Wszystkie przepisy