Składniki:
Zakwas: 200 g mąki razowej
2 ząbki czosnku
skórka z razowego chleba
0,75 l wody Żur: 500 g różnych wędlin wielkanocnych
2 litry wody
w której gotowały się kiełbasy albo szynki
2 szklanki zakwasu
2 łyżki świeżo grubo tartego chrzanu
5-7 ząbków czosnku
pół łyżeczki cukru

1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Mąkę wsypuję do kamionki lub emaliowanego garnka, dodaję roztarte 2 ząbki czosnku i skórkę z razowego chleba. Zalewam , wymieszam, przykrywam płótnem lub gazą i odstawiam w ciepłe miejsce, aż skiśnie (około 2-3 dni). Wędliny kroję w paseczki, zalewam wodą, wlewam zakwas, dodaję chrzan. Czosnek rozcieram zolą i dodaję do zupy. Wsypuję pozostałe przyprawy i zagotowuję. Do żura można dodać jajko na twardo, z uwagi na to, że nie brak ich na świątecznym stole.
Wszystkie przepisy