Składniki:
boczek wędzony: 0,5 kg
śmietana: 1 szklanka
gotowy zakwas na żur: 0,5 l
cebula: 1 sztuka
liść laurowy
majeranek
włoszczyzna
vegeta: 1-2 łyżeczki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

1. Obraną i umytą włoszczyznę pokrój na kawałki a marchew zetrzyj na tarce 2. Obierz cebulę i opal nad palnikiem kuchenki. 3. Włoszczyznę,wędzony boczek i cebulę włóż do garnka, zalej 1.5-2 l zimnej wody. 4. Dodaj liść laurowy i 1-2 łyżeczki vegety. 5. Gotuj ok. 1 godziny 6. Wyciągnij boczek i przecedź wywar. 7. Do wywaru dodaj śmietanę, zakwas i startą marchewkę. 8. Dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj całość. Dopraw majerankiem do smaku.
Wszystkie przepisy