Składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
Kawałek selera
1 cebula
Liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
500 ml kwasu na żur
1,2 l. wody
2-3 ziemniaki
Ząbek czosnku
1-2 suszone grzybki
60g boczku
Majeranek
Sól
Pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Obrane warzywa i namoczony grzybek zalać wodą i gotować około 40 minut. Wywar przecedzić, dodać cały kwas. Do gotującej się zupy dodać stopiony boczek, roztarty czosnek, majeranek. Podawać z osobno ugotowanymi ziemniakami lub ugotowanym jajkiem na twardo. Smacznego! Uwaga - do najlepszych lekko kwaskowatych zup należy staropolski żur, inaczej zwany białym barszczem. Żur przyrządza się na zakwasie, zabiela śmietaną, doprawia ziołami i roztartym czosnkiem. Najsmaczniejszy jest żur gotowany na białej kiełbasie.
Wszystkie przepisy