Składniki:
1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
1 l żuru
50 dag surowej białej kiełbasy
4 jajka na twardo
0,5 szklanki gęstej śmietany
1 łyżka startego chrzanu
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
1,5 łyżki majeranku
10 ziarenek czarnego pieprzu
sól i pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

1. Białą kiełbasę zalej gorącym wywarem z mięsa i warzyw, dodać cebulę opaloną nad palnikiem lub na patelni bez tłuszczu, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotuj 30-40 min. 2. Wyjmij cebulę, wlej zakwas i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15-20 min. 3. Wyjmij kiełbasę, przecedź całą zupę, aby była klarowna. 4. Dodaj chrzan, rozgnieciony czosnek, śmietanę i majeranek. 5. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 6. Kiełbasę pokrój w plasterki, dodaj do żurku.
Wszystkie przepisy