Składniki:
jaja: 2
kiełbasa biała: 5
marchew: 2
pietruszka: 2
ziemniaki: 2
cebula: 1
płatki owsiane: 5 dag
otręby pszenne: 5 dag
czosnek: 2 ząbki
liście laurowe: kilka
ziele angielskie: kilka ziaren
sól i pieprz: do smaku
skórka chleba: kawałek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Najpierw tworzymy zakwas. W tym celu płatki owsiane wraz z otrębami pszennymi wsypujemy do miseczki i miksujemy blenderem. Przyprawiamy pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i ząbkiem czosnku. Na koniec do miseczki wlewamy szklankę gorącej wody i mieszamy. Zakwas przelewamy do słoika, w którym znajduje się skórka chleba. Przykrywamy go materiałem (najlepiej gazą) i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka dni. Nie może być to lodówka, ani piwnica, ponieważ temperatura powinna wynosić ok. 18 stopni. Aby przygotować żur płuczemy i obieramy dokładnie wszystkie warzywa. Marchew, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na patelni. Na ogniu stawiamy garnek z ok. litrem wody i wrzucamy do niego pokrojone warzywa. Kiedy będą już nieco miękkie dodajemy białą kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotujemy wszystko pod przykryciem ok 20 minut. Na koniec do zupy wlewamy przygotowany wcześniej zakwas i gotujemy jeszcze kilka minut. Osobno przygotowujemy jajka na twardo i kroimy je w plasterki do miseczek. Białą kiełbasę możemy wyjąć z garnka i również pokroić na plasterki. Kiedy żurek będzie gotowy, pozostawiamy go na kilka minut, a następnie wlewamy do przygotowanych naczyń.
Wszystkie przepisy