Składniki:
4 skrzydełka z kurczaka
włoszczyzna (bez kapusty)
cebula
3 ząbki czosnku
750 ml żuru
1 szkl. śmietany
2 łyżki koperku
listek laurowy
2 ziarna ziela ang.
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Skrzydełka umyć, włożyć do rondla i zalać 2l zimnej wody. Dodać listek laurowy, ziele ang. i pieprz. Gotować 15 min. Obrać czosnek. Cebulę obrać, nabić na widelec, opiec nad ogniem. Włoszczyznę oczyścić, umyć i razem z cebulą oraz czosnkiem dodać do wywaru. Gotować na małym ogniu dalsze 45 min. Wywar przecedzić. Marchewkę pokroić w plasterki i połączyć z wywarem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i jeszcze raz zagotować. Posypać koperkiem. Podawać z jajkiem lub białą kiełbasą.
Wszystkie przepisy