Składniki:
ziemniaki - 4 sztuki
marchewka
pietruszka
kawałek selera
kostka rosołowa
sól
cebula
boczniaki - 15 dag
masło - 2 łyżki
kabanosy - 3 sztuki
olej - łyżka
śmietana - 150 ml
mąka - łyżka
pieprz
mielona ostra papryka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler pokroić, zalać ok 2 litrami zimnej wody, zagotować. Dodać kostkę rosołową, sól i posiekaną cebulę, gotować na małym ogniu. Boczniaki pokroić w paseczki, obsmażyć na maśle, dodać do zupy i gotować 30 min. Kiełbasę pokroić, obsmażyć na oleju, dodać do zupy, gotować jeszcze 5 min. Zagęścić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zimna wodą i łyżką wywaru. Zagotować i doprawić do smaku
Wszystkie przepisy