Składniki:
cukinie: 2
cebule: 2
czosnek: 3 ząbki
koperek: 1
śmietana: 2 łyżki
mąka: 1 łyżka
bulion warzywny: pół litra
sól i pieprz: do smaku
oliwa z oliwek: 2 łyżki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Cukinię myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy ją w kostkę. Cebule także myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka z oliwą z oliwek i smażymy na małym ogniu ok 10 minut. Następnie zdejmujemy je z ognia i zalewamy bulionem warzywnym. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Wstawiamy garnek na niewielki ogień, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 15 minut. Śmietanę mieszamy z mąką. Dodajemy ją do garnka po 10 minutach. Mieszamy. Gotową zupę przelewamy do miseczek i posypujemy drobno pokrojonym koperkiem. Zupa krem z cukinii smakuje wyśmienicie z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Można ją także podawać z sucharami. Niektórzy smakosze, zamiast koperkiem, posypują gotowy krem posiekaną natką pietruszki i dodają ostrej papryki dla uzyskania pikantnego smaku.
Wszystkie przepisy