Składniki:
Młoda kapusta
2 marchewki
5 ziemniaków
2 kalarepy
Natka pietruszki
Kiść koperku
Kubek śmietany
kostka rosołowa
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Do garnka wlewamy litr wody i wrzucamy kostkę rosołową. Czekamy, aż bulion całkiem się rozpuści i zacznie wrzeć. Następnie myjemy wszystkie warzywa. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki i kalarepy obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Pokrojone i starte warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu. Zostawiamy na 10 minut. W międzyczasie kroimy młodą kapustę w cienkie paski i dodajemy je do bulionu w warzywami po 10 minutach gotowania się. Przyprawiamy do smaku i mieszamy. Czekamy, aż kapusta zmięknie. W tym czasie drobno kroimy zieleninę. W momencie, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, zupa jest już gotowa. Na koniec zaciągamy ją śmietaną i dodajemy natkę pietruszki i koperek. Zupa z młodej kapusty i kalarepy jest idealnym daniem dla osób dbających o dostarczenie organizmowi codziennej porcji witamin i minerałów. Jest również bardzo łatwa i tania w przyrządzeniu.
Wszystkie przepisy