Składniki:
dziczyzna: pół kilo
ziemniaki: 4 średnie
cebula: 2 duże
papryka: 1 średnia
marchew: 1 średnia
czosnek: 2 ząbki
kostka rosołowa: 1
oliwa z oliwek: 3 łyżki stołowe
przecier pomidorowy: 2 łyżki stołowe
sól i pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Dziczyznę płuczemy w zimnej wodzie i kroimy w kostkę. Posypujemy mięso odrobiną soli i pieprzu. Następnie smażymy je na patelni, na której uprzednio rozgrzaliśmy oliwę z oliwek. W momencie wyłączania ognia, mięso powinno być już całkiem miękkie. Następnie przygotowujemy warzywa. Ziemniaki, cebule oraz marchew myjemy, obieramy i drobno kroimy. Paprykę także myjemy, wyciągamy z niej nasiona i siekamy w kostkę. Do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody i wrzucamy pokrojone warzywa. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy wywar zacznie się gotować dodajemy do niego kostki rosołowe i mieszamy, aby dokładnie się rozpuściły. Gdy warzywa będą dość miękkie, do zupy wrzucamy ząbki czosnku i 2 łyżki przecieru pomidorowego. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Przed podaniem zupę należy odstawić na kilkanaście minut, aby dobrze "przeniknęły się" w niej smaki.
Wszystkie przepisy