Składniki:
CIASTO: 7 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki tortowej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM: 1 budyń śmietankowy
2 galaretki truskawkowe
2 żółtka
1 margarynę Kasię
3/4 szkl cukru pudru
POLEWA CZEKOLADOWA: 1/4 kostki margaryny
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

CIASTO: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać do piany żółtka i resztę składników. Wyłożyć na wysmarowaną blaszkę i piec 30 minut. KREM: ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu,zanim zrobi się gęsty wsypać do niego 1 suchą galaretkę.Dobrze wymieszać.Ostudzić. Budyń może wydawać się zbyt rzadki, ale to nie szkodzi-krem napewno wyjdzie a galaretka potem go lepiej ściągnie. W tym czasie rozpuścić drugą galaretkę w 1/2 l wody-zostawić aż zacznie tężeć.Miękką margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem,na końcu dodawać po łyżce zimnego budyniu.Utrzeć na gładką masę. Zimny biszkopt przekroić na pół. W górnej części wyciąć kieliszkiem kółka 4 na krótkiej stronie i 6 na długiej.Krem wyłożyć na spodnią część ciasta i przykryć częścią z dziurkami.Lekko tężejącą galaretkę ponalewać w wycięte dziurki i przykryć je wyciętymi kółkami. POLEWA: rozpuścić margarynę z wodą,cukrem i kakao.Wymieszać na gładką polewę.Zrobić esy-floresy z polewy czekoladowej.Schłodzić w lodówce. PORADA: do dziurek można użyć galaretki agrestowej wtedy ładnie wygląda.
Wszystkie przepisy