Składniki:
bulion rosołowy: 1 litr
cebula: 1
czosnek: 3 ząbki
czerwona papryka:1
dynia: 500 g
pomidory:4
jajko:1
mąka: 5 łyżek
śmietana (18%):1
natka pietruszki:1
sól: do smaku
pieprz: do smaku
olej: 2 łyżki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, a ząbki czosnku tniemy na trzy części. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niej warzywa. Smażymy do uzyskania przez cebulę złocistego koloru. Następnie dynię kroimy ją na pół i obieramy ze skóry. Pomidory parzymy i także obieramy ze skóry. Oba warzywa drobno kroimy. Na małym ogniu w dość dużym garnku przygotowujemy bulion rosołowy. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy do niego pokrojoną dynię oraz pomidory i gotujemy razem pół godziny. Po upływie tego czasu wrzucamy do bulionu podsmażoną paprykę, cebulę i czosnek. Wszystko miksujemy blenderem. Kolejnym etapem jest przygotowanie zacierki. W tym celu rozbijamy do miski jedno jajko i wsypujemy do niej mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi być lejące, jeśli będzie bardzo gęste dodajemy do niego wody. Do gotującej się zupy wlewamy zacierkę. Ważne jest, abyśmy mieszali ją w trakcie wlewania. Gotowa już zupa musi gotować się jeszcze kilka minut. Na koniec przelewamy ją do talerzy, dodajemy łyżkę śmietany i posypujemy natką pietruszki.
Wszystkie przepisy