Składniki:
łosoś: 250 g
zupa z soczewicy: 1 opakowanie
marchewki:2
pietruszka:1 (korzeń i natka)
seler:1/2
czosnek: 2 ząbki
por:1
liście laurowe: do smaku
sól morska: do smaku
ziele angielskie: kilka ziaren
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody i wrzucamy do niej starte warzywa. Dodajemy dodać sól morską, ziarna ziela angielskiego oraz kilka liści laurowych. Następnie składniki wzbogacamy opakowaniem zupy w soczewicy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż warzywa nabiorą miękkości. W tym czasie kroimy łososia na małe kawałki. Jeśli zupa będzie miała kremową konsystencję, wrzucamy rybę, dodajemy ząbki czosnku i gotujemy kilka minut. Po rozlaniu zupy do talerzy można posypać ją uprzednio pokrojoną natką pietruszki. Zupa z łososia i czerwonej soczewicy jest polecana osobom chcącym uzupełnić niedobór witamin i składników odżywczych. Soczewica jest bowiem bogata w białko, skrobię, wapń, fosfor, żelazo, karoten i witaminy. Posiada również wysoką zawartość kwasu foliowego, który pomaga w funkcjonowaniu układu krwionośnego oraz układu nerwowego. Nasiona soczewicy są przy tym niskokaloryczne. Natomiast łosoś, co prawda zawiera tłuszcz, jednak jest on zbawienny dla zdrowia. Tłuszcz ten jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Łosoś zawiera także białko, witaminy A, D i witaminy z grupy B. Jeśli chodzi o pierwiastki to ryba ta jest bogata w potas, fosfor, fluor, magnez, żelazo, cynk oraz selen.
Wszystkie przepisy