Składniki:
por 1. cebule 2.
ząbek czosnku 1
olej rzepakowy 4 łyżki
marchewka 2
ziemniaki 2
seler naciowy 200g
cukinia 2
zielony groszek w strąkach 200g
bulion warzywny 1l
pomidory 4
sól jodowana
pieprz
natka pietruszki 1 pęczek bazylia 1 pęczek
parmezan 150g
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Pora przekroić wzdłuż, dokładnie umyć pod bieżącą wodą i oczyścić. Białą i jasnozieloną część pokroić w plasterki. Obrać i posiekać cebulę i czosnek. Rozgrzać olej w dużym garnku i udusić na nim cebulę, czosnek i pora. Obrać i pokroić w kostkę marchewkę i ziemniaki. Umyć i oczyścić selera oraz cukinię, pokroić je w plastry. Umyć, oczyścić i drobno pokroić strączki groszku. Dodać warzywa do uduszonego pora, zalać wszystko bulionem warzywnym. Naciąć na krzyż skórkę pomidorów, włożyć je nachwilę do wrzącej wody, następnie wyjąć i obrać ze skórki. Podzielić miąższ na ćwiartki lub ósemki, dodać do bulionu. Przyprawić wszystko solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem około 30 minut. Umyć natkę pietruszki oraz bazylię, posiekać listki i dodać do zupy tuż przed podaniem jej do stołu. Jeszcze raz przyprawić zupę solą i pieprzem Zetrzeć parmezan na tarce i dodać do zupy tuż przed jej podaniem
Wszystkie przepisy