Składniki:
piersi z kurczaka: 2
marchew: 1
papryczka chili: 1
grzyby mun: 5
trawa cytrynowa: 2 łodygi
czosnek: 2 ząbki
olej arachidowy: 2 łyżki
olej sezamowy: 1 łyżka
kapusta pekińska: 1/4 małej główki
makaron sojowy: 100 g
sos sojowy: 2 łyżeczki
bulion rosołowy: półtora litra
sos rybny: 2 łyżeczki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Warzywa i piersi z kurczaka dokładnie myjemy. Piersi kroimy w grubsze paski. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju arachidowego i mocno go rozgrzewamy. Smażymy na nim kurczaka do uzyskania przez mięso złotego koloru. Do małej miseczki wlewamy wodę. Wkładamy do niej grzyby mun na kilka minut, aby napęczniały. Następnie wrzucamy je do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu. Kiedy będą już miękkie, wyłączamy ogień, studzimy grzyby i kroimy je w drobne paski. Resztę warzyw drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy warzywa. Mieszamy je dość często, aby nie przywarły do dna naczynia. Kiedy będą miękkie wrzucamy je i pozostałe składniki do przygotowanego wcześniej bulionu i gotujemy na małym ogniu mieszając. Na koniec dodajemy 2 łyżeczki sosu rybnego i sosu sojowego oraz surowy makaron. Wszystko mieszamy i czekamy, aż makaron będzie miękki.
Wszystkie przepisy