Składniki:
rzodkiewki: 2 pęczki
ziemniaki: 5 małych
marchewki: 2 duże
pietruszki z natką: 2
masło: 2 łyżki
cytryna: pół
śmietana: 1 kubek
pieprz
sól
przyprawa do zup
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Warzywa (marchew, pietruszkę, rzodkiewkę i ziemniaki) dokładnie umyć. Przy rzodkiewce należy pozostawić liście a od pietruszki odciąć natkę i odłożyć na deskę do krojenia. Do garnka wlać ok. litra wody. Postawić na ogniu i poczekać, aż zacznie się gotować. W tym czasie pokroić marchewki i pietruszki na drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć, wrzucić do niej 1 łyżeczkę masła, pokrojone kawałki marchwi, pietruszki i natki. Wywar gotować przez pół godziny. W międzyczasie należy obrać ziemniaki i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Na ogniu postawić kolejny garnek i rozpuścić w nim resztę masła. Dodać przyprawy i starte ziemniaki. Pozostawić na małym ogniu na kilka minut od czasu do czasu mieszając. Rzodkiewki wraz z liśćmi pokroić na drobne kawałki i wrzucić do garnka z ziemniakami i przyprawami. Wszystko zalać warzywnym wywarem i gotować ok. 30 min. Na koniec wsypać do zupy pół łyżeczki soli i wycisnąć do niej sok z cytryny. Całość można wlać do blendera i zmiksować. Ostatnim krokiem jest dodanie kubeczka śmietany.
Wszystkie przepisy