Składniki:
szpinak: 1/2 kg
cebula: 1
czosnek: 2 ząbki
jogurt naturalny: 1 mały kubek
bulion rosołowy: 1 kostka
oliwa z oliwek: 3 łyżki
mąka ziemniaczana: 1 łyżka
sok jabłkowy: 150 ml
sok z mango: 150 ml
imbir w proszku: łyżka
oregano: 1 łyżeczka
sól i pieprz: do smaku
grzanki lub groszek ptysiowy: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Zupy
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Cebulę i czosnek myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni topimy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy na niej warzywa do uzyskania przez nie złotego koloru. Następnie do garnka wlewamy litr wody, dodajemy kostkę rosołową, 2 łyżki oliwy z oliwek, imbir oraz oregano. Wywar na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gdy kostka rosołowa całkowicie się rozpuści wlewamy do zupy soki, dodajemy liście szpinaku oraz zeszklone na patelni warzywa. Wszystko gotujemy ok. 15 minut. Po upływie tego czasu zupę dokładnie miksujemy blenderem. Na koniec z mąki i jogurtu naturalnego tworzymy masę do zagęszczenia zupy. Wlewamy ją do garnka, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy również wedle uznania solą i pieprzem. Po kilku minutach można odstawić garnek z ognia. Gotową zupę wlewamy do wcześniej przygotowanych miseczek i posypujemy grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Wszystkie przepisy